Demo
  • flex-chair
  • flex-chair

Flex-chair (rugscholing)

Een matige tot slechte coördinatie van de spiertjes in de rug is een van de belangrijkste oorzaken van lage rugklachten.

VelDon® is in 2002 gestart met de Flexchair®, een dynamisch actief zithulpmiddel met als doel een permanente oplossing voor aan de werkplek gerelateerde rugproblematiek. De hieruit doorontwikkelde RBT®(Romp Balans Trainer) is een professioneel test & trainingsconcept op basis van de Flexchair®, voorzien van een stabiele voet en voorzien van de nodige hard- en software. Met deze evidence-based RugBalans Test- en Trainingsunit beoordelen (en behandelen zo nodig) gecertificeerde paramedici, de actieve stabiliteit van de lage rug. Met een zender op de Flexchair/RBT en een ontvanger op het beeldscherm wordt de rugfunctie middels een computerprogramma inzichtelijk vastgelegd. De beoordelingstest, uitgevoerd met de FlexChair/RBT, wordt Persoonlijke Actieve Rug-test of kortweg PAR-test genoemd.

Deze PAR-test bestaat uit het maken een zestal geprotocolleerde bewegingen, zichtbaar gemaakt in een gekleurde vlakverdeling op het beeldscherm. De gevraagde bewegingen lopen in moeilijkheidsgraad op.

Kleur- en gebiedsverdeling en regelmaat van bewegen zijn bepalend voor de beoordelingsscore. Deze PAR-score varieert van 0 tot 100. Aan de hand van deze uitslag en de persoonlijke beoordeling van de therapeut wordt het oefenschema/behandelplan bepaald. De totale duur van de PAR-test bedraagt 13,5 minuten.

Met de training, uitgevoerd met de FlexChair/RBT, wordt, naar aanleiding van de PAR-test analyse, de houding en belastbaarheid van de lage rug verbeterd. Bij het gebruik van de Flexchair® worden diepe rug- en buikspieren getraind. Deze diepe spieren zijn in onze moderne maatschappij steeds minder actief. De diepe spieren bereiden het lichaam voor om op juiste wijze kracht te kunnen leveren met minder energieverbruik en meer souplesse. Er wordt veel onderzoek gedaan naar trainings- en toepassingsmethodieken van deze diepe spieren. Door het trainen en functioneel gebruiken van de diepe rug- en buikspieren verbetert de lichaamsbalans en worden prestaties in sport en werk geoptimaliseerd. De pijnlijke en stijve rug wordt minder of klachten verdwijnen helemaal.

In onze praktijk is training met de Flex-Chair ook onderdeel van de RUGTRIATHLON: een uitgebreid trainingsprogramma voor mensen met aspecifieke lage rugklachten. 

Contact

Tel: 010 - 41 91 353
Fax: 010 - 41 95 929
info@vonderfysiofit.nl

Locatie A

Vonder 52
3075 TP Rotterdam

Locatie B

Groene Hilledijk 342
3075 EC Rotterdam