Demo
  • lymfedrainage
  • lymfedrainage
  • lymfedrainage

Lymfedrainage

Lymfoedeem

Het lymfestel

Naast het systeem van bloedvaten is er in ons lichaam nog een systeem: het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfevaten vormen de kanalen van het lymfestelsel. Deze kanalen worden vanuit het weefsel gevuld met een kleurloze vloeistof, de lymfe. In de lymfe worden afvalstoffen uit het lichaam opgenomen. Ook bevinden zich witte bloedcellen in de lymfe. Via steeds grotere kanalen komt dit weefselvocht uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Voordat de lymfe in het bloed komt, passeert zij tenminste één lymfeklier. De lymfeklieren zijn te beschouwen als een soort zuiveringsstation. Hier worden bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. Verder worden afvalstoffen uit de lymfe gefilterd.

De lymfeklieren bevinden zich op verschillende plaatsen in ons lichaam, zoals in de hals, oksels, luchtpijp, longen, buikholte, darmen en bekkenstreek en in de liezen.In het lymfestelsel bevinden zich witte bloedcellen, de lymfocyten genaamd. Lymfocyten worden in het beenmerg, in de lymfeklieren en in de milt aangemaakt. Deze lymfocyten circuleren in de lymfe en in het bloed. Zij spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van ziekteverwekkers en de productie van afweerstoffen. In het lymfestelsel bevinden zich witte bloedcellen, de lymfocyten genaamd. Lymfocyten worden in het beenmerg, in de lymfeklieren en in de milt aangemaakt. Deze lymfocyten circuleren in de lymfe en in het bloed. Zij spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van ziekteverwekkers en de productie van afweerstoffen.

Wat is lymfoedeem en hoe ontstaat het?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen het produceren en het afvoeren van vocht. Als er stoornissen zijn in de functie van het lymfestelsel, dan zal dat kunnen leiden tot oedeem. Deze stoornissen kunnen diverse oorzaken hebben. Er wordt onderscheid gemaakt in primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem
Soms kan lymfoedeem aangeboren zijn. Men spreekt dan van primair lymfoedeem. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfbanen aanwezig, waardoor in de loop van het leven oedeem kan ontstaan.

Secundair lymfoedeem
Men spreekt van seculymfoedeem als het ontstaat als gevolg van een beschadiging van de lymfvaten en lymfklieren. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na een operatie wegens kanker, waarbij de lymfklieren verwijderd zijn. De kans wordt nog groter als de geopereerde gebieden ook nog bestraald moeten worden. Lymfoedeem kan jaren na de operatie nog ontstaan, daarom blijft het van belang om aandacht te besteden aan het voorkomen ervan.

Symptomen/klachten bij lymfoedeem

De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: zwelling, een gespannen en vermoeid gevoel, pijn, tintelingen, beperkingen in het bewegen en dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Diagnose lymfoedeem

Therapie kan pas starten als de diagnose lymfoedeem is gesteld door een huisarts of specialist. Naast een lichamelijk onderzoek kan het ook nodig zijn dat er een lymfescan gedaan moet worden. Een lymfescan is een röntgenonderzoek waarbij licht radioactieve stof wordt ingespoten onder huid van de hand of de voetrug. Na een aantal uren wordt het lymfestelsel met een scanner zichtbaar en wordt duidelijk in hoeverre bepaalde lymfeklieren en lymfebanen nog werkzaam zijn. De radio-actieve stof wordt later door het lichaam afgebroken.

De behandeling van lymfoedeem

Voor behandeling van lymfoedeem wordt men verwezen naar een fysiotherapeut(e), die hierin gespecialiseerd is. Deze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij de NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie). De behandeling is gericht op: omvangvermindering, functieverbetering, spanningsafname, pijnvermindering en afname van infectiekans.De behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De fysiotherapeutische behandelmogelijkheden voor lymfoedeem bestaan uit:

- voorlichting/adviezen

- manuele lymfedrainage

- oefentherapie

- zwachtelen

- aanmeten van elastische steunkous

- ademhalings- en ontspanningsoefeningen

Voorlichting/adviezen
- voorkom wondjes en infecties, ontsmet eventuele wondjes goed met een desinfecterend middel
- zorg voor goede hygiëne en goede verzorging van de huid
- voorkom overbelasting
- zoek evenwicht tussen rust en inspanning
- voorkom extreme warmte en koude

Manuele lymfedrainage
-Manuele lymfedrainage is een zachte en rustige massagetechniek met als doel de afvoer van lymfevocht te stimuleren. Het lymfevocht wordt dan verplaatst naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. Verder kunnen fibrotische verhardingen in het weefsel weer soepel gemaakt worden.

Oefentherapie
Ook door bewegen, het aanspannen van de spieren, wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd. Het beste is om licht te sporten, zoals lopen, fietsen en zwemmen. Te intensief bewegen en belasten kan een negatieve invloed hebben op lymfoedeem.

Zwachtelen
Door middel van het aanleggen van bandages wordt er een continue druk aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie bereikt is.

Aanmeten van elastische steunkous
Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan er een elastische steunkous aangemeten worden.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
Buikademhalings- en ontspanningsoefeningen bevorderen de afvoer van lymfoedeem.

Wondroos

Regelmatig krijgt een patiënt met lymfoedeem te horen, dat hij/zij bedacht moet zijn op wondjes in verband met de kans op ontstaan van wondroos.

Maar wat is wondroos nu eigenlijk?
Wondroos (= erysipelas) is een acute infectie van de oppervlakkige huidlaag door streptokokken (bacterie).Vaak is er sprake van een wondje of andere beschadiging van de huid waardoor bacteriën eenvoudig in het weefsel kunnen komen. Dit kan een gewoon wondje zijn, maar bijvoorbeeld ook een (voet)schimmelinfectie, een splinter of een muggensteek. Wanneer er stoornissen zijn in het lymfestelsel, dan is er een vergroot risico op het ontwikkelen van erysipelas.

Hoe ziet wondroos eruit?
Er is sprake van een fel rode huid, die tevens gezwollen en warm is. De aangedane huid is bovendien scherp afgegrensd van de normale huid. De patiënt krijgt binnen enkele uren hoge koorts en koude rillingen. Men voelt zich ziek. Wanneer er sprake is van wondroos, dan zal dit behandeld worden met antibiotica.

Tips en adviezen ter voorkoming van wondjes
- draag handschoenen bij huishoudelijk werk en tuinieren probeer insectenbeten te voorkomen; krab ze niet open; gebruik eventueel een insectwerend middel.
- zorg voor een goede huid- en nagelverzorging, goede hygiëne. Regelmatig iinvetten voorkomt een ruwe, droge huid en kloofjes
- gebruik bij ontharen een crème in plaats van een scheermes.
- als er toch een wondje ontstaat, ontsmet dit dan met een desinfecterend middel.

Contact

Tel: 010 - 41 91 353
Fax: 010 - 41 95 929
info@vonderfysiofit.nl

Locatie A

Vonder 52
3075 TP Rotterdam

Locatie B

Groene Hilledijk 342
3075 EC Rotterdam